Sprawozdanie 2013

Działalność Stowarzyszenia w roku 2013 (realizacja działań statutowych)

Prowadzone działania edukacyjne:

1. Wspólnie z Zespołem Parków Krajobrazowych w Szczecinie oraz  Nadleśnictwem Drawsko, przeprowadzono wojewódzki finał konkursu wiedzy „Poznajemy Parki Krajobrazowe” skierowany do młodzieży szkolnej.
  2. Dla mieszkańców Złocieńca oraz jego okolic, zorganizowano prelekcję ekologiczno – podróżniczą, spotkanie z podróżnikiem Romualdem Koperskim. Prezentującym fotografie i dzielącym się wrażeniami i doświadczeniami z podróży na Syberię.
  3. W ramach zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży Stowarzyszenie Przyrodników „Ostoja Pomorska” zakupiło zestawy do analizy wody, szkło laboratoryjne, środki czystości oraz odzież ochronną dla dzieci (fartuchy, rękawice). Sfinansowano pracę osoby odpowiedzialnej za przygotowanie sal dydaktycznych oraz renowację stołów edukacyjnych. Sfinansowano poczęstunek dla dzieci i młodzieży uczestniczących w zajęciach edukacyjnych organizowanych w terenie.
  4. Wspólnie z Zarządem Polskiego Związku Wędkarskiego „KARP” Złocieniec, współorganizowano zawody wędkarskie z okazji Dnia Dziecka dla dzieci i młodzieży w Złocieńcu.
  5. Wspólnie z Towarzystwem Przyjaciół Lasu w Szczecinku, Domem Pomocy Społecznej w Bornem Sulinowie, Nadleśnictwem Borne Sulinowo oraz Zespołem Szkół w Bornem Sulinowie, zorganizowano na terenie Nadleśnictwa Borne Sulinowo, kolejną edycję akcji edukacyjnej „Grzybobranie”.
  6. Wspólnie z Nadleśnictwem Drawsko, Starostwem Powiatowym w Drawsku Pomorskim, przeprowadzono dla młodzieży rajd pieszo – zadaniowy „Rajd Żurawia”, promujący aktywne przebywanie pośród natury oraz zespołową rywalizację opartą na współpracy.
  7. Wspólnie z Nadleśnictwem Czaplinek, dofinansowano zakup sprzętu multimedialnego wykorzystywanego do edukacji ekologicznej dla szkoły w Czaplinku.

W ramach działań z ochrony czynnej:

1. Przeniesiono platformę z gniazdem bociana białego w Nowym Worowie.
  2. Wykonano kratę zabezpieczającą w miejscu bytowania nietoperzy przy współpracy z Zachodniopomorskim Towarzystwem Chireptologicznym „Mopek” w Szczecinie.
  3. Pokryto koszty opieki weterynaryjnej oraz żywienia rannych zwierząt, głównie ptaków.
  4. Prowadzono działania rolno-środowiskowe na użytkowanych przez Stowarzyszenie gruntach (koszenie, zbiór siana).
  5. Usuwano naloty (drzew i krzewów) na gruntach w okolicach miejscowości Gronówko i Biała. Na gruntach w okolicy Gronówko pozostawiono kilku arową biogrupę na obrzeżach której posadzono gatunki biocenotyczne, szczególnie preferowane przez ptaki i ssaki oraz stwarzające dobre warunki dla rozwój pożytecznych owadów. Posadzono blisko 200 sadzonek: jarząb, śliwa tarnina, głóg, czereśnia ptasia oraz dzika jabłoń. Sadzonki zostały dodatkowo zabezpieczone przed zgryzaniem przez zwierzynę perforowanymi osłonkami.